top of page

Projecte: "Néixer dona al món", en col·laboració amb l'ONG Treball solidari.

Actualizado: 2 jul 2019

Dirigit a l'alumnat de 2n i 4t d'ESO.


El projecte pretén reflexionar sobre la situació de la dona al món i denuncia situacions d'abús assentades en l'organització social, cultural i política que valora la dona com a un ésser inferior a l'home en diferents països i continents del món. La visibilització de l'explotació laboral, la mutilació genital femenina, la sexualització i cosificació, la violència de gènere o el tràfic de blanques seran els temes que es desenvoluparan mitjançant tallers, exposicions i xerrades.


 

ACTIVITATS programades.




 

1ª SESSIÓ.

Presentació del projecte.


Començàrem el passat 6 de novembre amb dos grups de 4t i un altre de 2n, al qual es varen afegir els alumnes de PISE. Varen mostrar molt d'interès i realitzaren moltes preguntes sobre el projecte. En Josep Bosch les va saber resoldre totes i, el que és més important, gran part del nostre alumnat va escoltar per primera vegada nocions tan importants com perspectiva de gènere, model androcèntric o maquiles...



Josep Bosch (Treball solidari) i Xisca Grimalt (Educadora social)

Alumnat de 4t B

2ª SESSIÓ. Experiència migratòria i de gènere.

El mes de desembre el nostre alumnat va poder viure de primera mà l'experiència d'en Wesam, una persona que va haver de deixar Síria i caminar durant 3 mesos per poder arribar al primer campament a la frontera de Turquia, on li varen donar refugi. No només va xerrar de la seva experiència com a home sinó que la seva xerrada també es va centrar en els problemes que dones del seu voltant patien en el seu viatge per fugir de la guerra: dones que no podien caminar totes soles perquè podien ser captades com a mercaderia sexual per part de les màfies, o nins i nines que havien d'ocupar els "pitjors llocs" a les pasteres.


Wesam i Abir (educadora social de Valldemossa)



Un dels dibuixos que va fer en Wesam durant el seu temps com a refugiat.



El nostre alumnat sempre molt atent a les vivències dels nostres convidats.

3ª SESSIÓ. Mutilació genital femenina.


Na Carla i na Mariama, de Metges del Món varen emocionar a tot el nostre alumnat amb el relat horrible de la mutilació genital femenina. 200 milions de nines són mutilades a l'any, arreu del món. Acabar amb aquesta barbàrie és molt difícil, ja que forma part d'una cultura i tradicions patriarcals molt arrelades. Moltes alumnes es van quedar tant sensibilitzades que es va allargar la conversa més enllà del temps establert. Sense dubte, no els va deixar indiferents.


Carla i Mariama, de Metges del Món

Impressió, sensibilitat i consciència

4ª SESSIÓ. Curtmetratge: "Binta i la gran idea"

El documental va donar peu a fer reflexions al voltant de la visió europea de l'Àfrica, l'educació de les nines i les diferents necessitats materials que existeixen entre els infants d'un i un altre continent.


Fotograma del curtmetratge.


5ª SESSIÓ. D'on ve la meva roba?

En aquesta sessió varen conèixer les condicions d'explotació laboral de la dona a les fàbriques textils d'arreu del món. I s'oferiren alternatives de consum més responsables. Sense dubte, és un gran repte deixar de comprar a empreses que fomenten les desigualtats.


Alumnat de 4t mirant-se les etiquetes i la procedència de la seva roba

Josep Bosch (Treball solidari) i Xisca Grimalt (Educadora social d'Esporles)

Campanya de denúncia de l'explotació laboral de les dones al sector tèxtil


6ª SESSIÓ. Els Mass media ens sexualitzen


A la darrera sessió del projecte el nostre alumnat va tenir l'oportunitat de reflexionar sobre les imatges estereotipades que els mitjans de comunicació contrueixen de la dona i l'home. Partint de les aportacions de na Yolanda Domínguez, artista visual, l'obra de la qual té com a objectiu despertar la conciència social de la ciutadania per a canviar els discursos que interioritzam a partir de les imatges que construeixen les nostres identitats, el taller va tenir com a objectiu principal deconstruir aquests estereotips que els mitjans de comunicació sostenen des de la infància sometent les persones a través del seu impacte. Com diu l'autora: “Recibimos de 3.000 a 5.000 impactos publicitarios al día y es muy importante que aprendamos a filtrar para ver cómo construimos nuestra personalidad”.



Video a partir del qual es va treballar a la sessió



103 visualizaciones0 comentarios

Комментарии


bottom of page